domingo, 3 de junio de 2012

Educació Inclusiva a les escoles

En aquesta entrada vull parlar sobre l'escola inclusiva. Per això he cercat un vídeo il·lustratiu on es mostra una mica els diferents models educatius que podem trobar des del punt de vista de la acceptació de les diferències de tots:


                                          


Com podem veure, ens mostra formes d'educació des de l'exclusió fins a la inclusió, passant per la separació i la integració. 

Crec que, per desgràcia, encara hi ha poques escoles que hagin arribat al punt d'inclusió educativa. Està clar que això no es una cosa que s'aconsegueixi en un sol dia, sinó que es tasca de molt de temps, de molta conscienciació tant de pares com de mestres, i també d'alumnes. Parlo dels alumnes perquè a ells els hi hem d'ensenyar des de ben petitons que les diferències entre uns i altres són la realitat del món, que cap és igual que l'anterior, i per això hem de crear una escola i una aula on es doni cabuda a cada un dels infants, cada un amb les seves diferències que els fan especials i únics. 
Hi ha moltes escoles que es troben en una fase de integració, que accepten alumnes amb dificultats a les aules, que no els treuen de l'aula per fer suport, però que ajunten a tots els alumnes amb "les mateixes característiques", és a dir, amb NESE, per així donar-los "una atenció personalitzada" que els ajudarà a aprendre, mentre que la resta de la classe duu a terme una feina totalment diferent. Fa falta molta conscienciació per tal que aquestes escoles, que ja han fet una passa (deixar als alumnes dins la classe) arribin a entendre la riquesa que dona que els alumnes aprenguin dels alumnes, de TOTS els alumnes. 
Una escola inclusiva ha de dirigir els seus esforços a oferir una educació integral i de qualitat per a tots els alumnes, independentment de les seves característiques personals. Simplement tenint en compte aquestes característiques per oferir la millor educació possible per tothom, no per separar en grups als alumnes d'una aula.
Un projecte inclusiu requereix, més que recursos materials, un canvi d'actitud.

No hay comentarios:

Publicar un comentario